PRP Tedavisi Nasıl Yapılır?

Cilt kusurlarını yok eden, cilde genç ve taze bir görünüm veren “PRP-Platelet Rich Plasma” adlı yöntemde, kişiden alınan bir miktar kan özel bir tüpe konularak, santrfüj işlemine tabi tutulur. Daha sonra bileşenlerine ayrıştırılmış ve platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma, kişiye mezoterapi yoluyla geri verilir. Trombositlerin yapısında barındırdığı büyüme faktörleri sayesinde; kırışıklıklar azalır, deri elastikiyeti ve parlaklığı artırılır ve hasarlı dokular iyileşir. Yüz, boyun, dekolte bölgesi ile eller, bacak içleri, kollar gibi bölgelerde, saç dökülmesi görülen kişilerde, iyileşmeyen yara ve çatlakların tedavisinde uygulanan PRP için ideal seans süresi ve sayısı şöyle: Ortalama 30 dakikalık seanslarda, 2 hafta ara ile 4-6 kez.

PRP Nedir?

Trombosit açısından zengin plazma iki elementten oluşur: plazma veya kanın sıvı kısmı ve vücuttaki iyileşmede önemli bir rol oynayan bir tür kan hücresi olan trombositler.

Trombositler pıhtılaşma yetenekleriyle iyi bilinirler ancak aynı zamanda hücre çoğalmasını tetikleyebilen ve tedavi edilen bölgede doku rejenerasyonunu veya iyileşmesini uyarabilen büyüme faktörleri içerirler. Trombosit açısından zengin plazma, trombosit sayısı yoğunlaştırılmış plazmadır.

Çalışmalar, trombosit açısından zengin plazmadaki artan büyüme faktörlerinin konsantrasyonunun iyileşme sürecini uyarabileceğini veya hızlandırabileceğini, yaralanmaların iyileşme süresini kısaltabileceğini, ağrıyı azaltabileceğini ve hatta saç büyümesini teşvik edebileceğini göstermektedir.

PRP Saç Dökülme Tedavisinde de Kullanılıyor

Saç dökülmesi tedavisi, antiaging uygulamalar ve Dermatolojik cihaz uygulamaları ile birlikte etkinliği artırıp iyileşmeyi hızlandırmak  için tercih edilen bu yöntem herkes için uygulanabilir.Fakat platalet sayısı yetersiz kişiler ve kanserlilere PRP tedavisi önerilmez.

PRP tedavisi saçsızlıkta şöyle kullanılıyor:

  • Öncelikle kişiden alınan kan steril şartlarda özel bir tüpün içine konulur.
  • Sonra tüp santrifüje konularak yaklaşık 5- 8 dakika kanın içindeki maddelerin ayrıştırılması sağlanır.
  • Kanın tronbositlerden ve büyüme faktörlerinden zengin plazma kısmı ayrıştırılmış olur.
  • Elde edilen bu zengin karışım, saçlı deride eğer hala kıl kökleri yer alıyorsa ve canlıysa enjeksiyon yardımıyla uygulanır. Böylece bu köklerden yeni saç çıkar ve mevcut saç telleri kalınlaşır. Bu yöntem tamamen saçlarını kaybetmiş ve kıl kökleri ölmüş kişilerde başarılı olamaz. Başarılı olması için kıl köklerinin canlı olması gerekir.

Yöntem 15 günde bir ortalama 6-8 seans, kişinin durumuna göre, aralarda saç mezoterapisi denilen vitamin enjeksiyonlarıyla kombine edilir. Kürü tamamlandıktan sonra yılda 2-4 kez enjeksiyonlarla işlemin devamı sağlanabilir.

Ayrıca cildi canlandırmak, ince kırışıklıkları ve lekeleri azaltmak için antiaging amaçlı olarak, akne skarı tedavisinde ve yine dermatotolojide kullanılan dermapen, fraksiyonel lazer veya altıniğne gibi cihaz uygulamaları sırasında işlemin hem etkinliğini artırmada hem de iyileşme süresini kısaltmada yardımcı olarak kullanılabilir.